Detaljbild Petra Willquist / Trädgårdshemmet

Tidigt i arbetet skissade jag på en planritning (trädgården sett ovan ifrån) men sällan blir det som en tänkt sig… Trädgården krympte till hälften och vattenrännan som först var i en kantig form blev en rektangel. Vattenrännans utseende tillsammans med cirkeln bildar en formstark & lugn stomme i trädgården.

Trädgården var som allra vackrast när kvällssolen glittrade på den mellan trädens lövverk.

INSPIRATION

MALMÖ GARDEN SHOW 2017

SILVER GILT/GULDPLÄTERAD

Efter månader av jobb med förberedelser och planerande ställde jag ut min idéträdgård ”Trädgårdens reflektioner” på Malmö Garden Show 2-4 juni 2017.

Här kan du läsa om mina tankar kring trädgården samt vart jag hittat inspiration & en växtlista!

Stjärnflocka som poppar upp ur en mix av alunroten ‘Rio’ & ‘Obsidian’.

Växtlista

LIGNOSER
Kopparlönn
Japansk lönn ‘Firecracker’
Japansk gyllenlönn (i kruka)
Kinesisk blomsterkornell ‘China Girl’

PERENNER
Alunrot ‘Obsidian’ (mörk lilaröd)
Alunrot ‘Paris’ (grönspräcklig)
Alunrot ‘Rio’ (rödorange)
Amerikanskt hönsbär
Blodbräken
Blomsterfunkia ‘Francee’
Brunnäva ‘Samobor’
Hakonegräs
Hasselört
Höstsilverax ‘Brunette’
Jättedaggkåpa
Jätterams
Kastanjerodgersia
Löjtnantshjärta (vitt)
Myskmadra
Mörkt ormskägg
Röd sockblomma
Spetsmössa
Stjärnflocka
Trädgårdssmörboll

VÄXTER I KRUKA
Heliotrop (lila)
Snötörel (vit)
Svansfjädergräs ‘Pony Tails’

SPONSORER
Tankar kring trädgården

Hur reflekteras du i din trädgård? Är det ditt ordningssinne, din känsla för färg eller ditt brinnande matintresse? Oavsett om det är medvetet eller inte kan trädgården säga mycket om dess ägare – ibland mer än vad man tror.

Temat i min utställningsträdgård är reflektion – både inre och yttre. Genomgående i trädgården finns olika reflekterande material. Vattenspegeln bildar en länk mellan de olika delarna i trädgården, där det stilla vattnets mjuka yta mot den hårda plåten skapar en kontrast som blir en effekt i planteringen.

Spaljéväggarna ses från den ena sidan som en installation med reflekterande ytor, och från den andra bildar de ett omslutande rum. Ytans reflektion ”trollar bort” rummet och gör trädäcket mer undangömt. Formen på väggarna kramar om sittplatsen och skapar lugn. Här finns tid för inre reflektion, att läsa en bok eller att bara vara. Spegelfilmen är enbart tänkt att finnas i en tillfällig utställningsträdgård eftersom materialet inte är gjort för utomhusbruk. För att uppnå samma effekt kan t.ex. en rostfri, blank plåt användas.

Kontrasten mellan den lummiga, yviga grönskan och de mer strukturerade elementen är en reflektion av mig. Att omges av allt det fina i livet – vänner och familj, men ändå ha ett behov av att kliva in i ett tryggt rum och vara själv när det behövs kanske är säkert något alla kan känna igen sig i.

Inspirationskällor

Jag har bl.a. inspirerats av olika konstinstallationer med reflekterande material. Till exempel Dan Grahams verk på Wanås Konst som fångar besökarens uppmärksamhet väldigt snabbt. Det finns även många andra installationer som leker med tanken om reflektion. Min trädgård fick en ny dimension när funderingar kring hur vi människor är och hur det visar sig i våra trädgårdar lades till i processen.